smallebanner-molens.jpg

Afgelopen Juli was Petra Groot Nibbelink, lid JCI Amstelland onderdeel van MT International, een van de Nederlandse delegatieleden bij de JCI Global Partnership Summit in New York. Dit bijzondere evenement wordt georganiseerd door JCI in samenwerking met Verenigde Naties (VN). Tijdens deze 4-daagse top zetten overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en individuen van over de hele wereld zich samen in voor een betere wereld en een duurzame verandering. Petra bezocht dit evenement om meer te weten te komen over de samenwerking met de VN en om kennis en inspiratie op te doen over de Sustainable Development Goals (SDG's).

Inspirerend evenement met internationaal karakter

"Het was een zeer inspirerend evenement met een mooie combinatie van interessante sprekers, interactieve workshops en deelnemers vanuit de hele wereld. Doordat er vanuit elk land maar een of enkele mensen aanwezig zijn, kom je heel makkelijk met elkaar in contact en ontmoet je mensen vanuit de hele wereld. Ik heb mensen vanuit onder andere Finland, Panama, Niger, HongKong en Schotland gesproken. Een hele diverse groep, met verschillende achtergronden."

Gender equality

"Dit jaar stond de Global Partnership Summit in het teken van SDG nummer vijf, namelijk Gender Equality. Het programma was hierop afgestemd en de organisatie had diverse sprekers gevonden die iets konden vertellen over hun werkzaamheden op dit vlak. De summit werd geopend door singer/songwriter Tennille Amor (EPIC foundation), dat was behoorlijk indrukweekend. Andere sprekers die me in het bijzonder bij zijn gebleven zijn Shin Koyamad (acteur in de Last Samurai) en Nia Lyte. Tijdens de workshops gingen we zelf aan de slag. Onderling wisselden we van gedachten over hoe we zelf kunnen bijdragen aan meer gelijkwaardighheid tussen mannen en vrouwen. Dit leverde hele uiteenlopende discussies over dit thema: in Europese landen gaat het vooral over meer vrouwen in de managementlagen van bedrijven, terwijl in sommige andere landen jonge meisjes niet eens naar school kunnen. Dat vereist natuurlijk een hele andere aanpak."

 

Bezoek aan 'homeless shelter' 

"Ook stond er een bezoek aan de homeless shelter van Unique People Services in de Bronx op het programma. Ik vond dit erg indrukwekkend. We zaten tussen de ‘bewoners’ terwijl de organisatie vertelde over hun aanpak met betrekking tot het daklozenprobleem in New York. Voor de mensen van Unique People Services was het juist indrukwekkend dat we daar met zoveel nationaliteiten aanwezig waren. We hebben dan ook onze visies en ervaringen uitgewisseld. Voor mij het besef hoe goed we het in Nederland voor elkaar hebben in vergelijking met veel andere landen."

Last but not least

"Een vast onderdeel op het programma van de Global Partnership Summit is het bezoek aan het hoofdkantoor van de VN in New York. We kregen hier een rondleiding en hebben de verschillende zalen gezien waarin de VN bij elkaar komt. Het is toch erg bijzonder om op zo'n internationaal belangrijke plek te zijn geweest. De summit werd afgesloten met een gezellige borrel op grote hoogte (een gave rooftopbar) georganiseerd door de Kamers van JCI New York." 

"Het is een onwijs leuke en leerzame ervaring op internationaal niveau, waarbij je veel internationale contacten op doet en een kijkje kan nemen bij de VN. Ook leer je meer over de sustainable development goals van de VN" 

Wat heeft het jou opgeleverd?

"Naast de vele internationale contacten ben ik mij veel meer bewust geworden van de problematiek rondom gendergelijkheid en hoe we hier verandering in kunnen brengen. Daarnaast ben ik meer te weten gekomen over het Global Youth Empowerment Fund. Dit is een samenwerking tussen JCI en de United Nations om mensen tot 40 jaar te ondersteunen om impactvolle projecten te realiseren (voor mensen tot maximnaal 40 jaar) in hun eigen leefomgeving. En ben ik zelfs geinspireerd geraakt om hiervoor een project in te dienen."