smallebanner-business.jpg

Los van het internationale strategische plan heeft JCI Finland het eigen strategisch denken op papier gezet inclusief de stappen voor implementatie en het betrekken van de leden. Hiermee hebben zij tijdens het Wereldcongres in Amsterdam de award ‘Best National Growth & Development Program’ in de wacht gesleept. Door hun ervaring op het gebied van strategie, ontving JCI Finland al eerder verzoeken uit Polen en Estland om een ‘in house’ academy te organiseren. Dit jaar heeft JCI Finland het programma voor het eerst als open academy op de internationale markt weg gezet. Vier Nederlandse JCI-ers reisden van Nederland naar het nabij Lapland gelegen Kuusamo om zich daar onder te dompelen in strategie-stuff, JCI-spirit, vriendschap, mooie en kwetsbare verhalen, internationale verschillen & gelijkenissen én een ijskoud meer….

Het doel van de academy is om deelnemers kennis te laten maken met de basis van strategie, om een plan te maken voor hun Kamer, voor hun eigen bedrijf of voor de organisatie waarin zij werkzaam zijn. Gedurende de academy zijn we als deelnemers geprikkeld tot strategisch denken en hebben we handvatten aangereikt gekregen om het proces te doorlopen om tot een plan te komen. Diverse vormen zijn gedurende het weekend gebruikt: keynotes, best practices, uitwisselen van ervaringen, video, rollenspel en outdoor activiteiten. Zoals in iedere internationale academy is er ook aandacht besteed aan leiderschap, communicatie en teamwerk om jezelf en de ander beter te leren kennen, bruggen te slaan, vertrouwen te bouwen en een mooie intense tijd met elkaar te hebben.

In de avonden was er tijd voor een pré-academy activiteit (zoals rafting in Oulanka National Park of yoga in het bos), de sauna of een feestje samen met de andere deelnemers, facilitators en trainers. Deelnemers die nog niet veel ervaring hadden met het onderwerp of graag hun kennis wilden opfrissen hadden de mogelijkheid om de pre-academy te volgen op de vrijdagochtend voorafgaand aan het officiële programma.

Chantal Burink was een van de Nederlandse deelnemers aan de academy. Zij deelt haar ervaringen met ons. En raadt ons zeker aan volgend jaar ook een bezoekje te brengen aan Finland. 

Wat inspireerde jou om deel te nemen aan de Strategy Academy?

 

 

 

 

"Ik word getriggerd door het woord ‘JCI academy’…. Met als response ‘waar zit de aanmeldbutton?’ De buitenlandse academy’s staan garant voor een intense en mooie tijd: het zijn de kleinere internationale evenementen waar je de leden uit andere landen écht leert kennen. De diepgang in het contact met de ander maakt academy’s echt anders dan twinning, conferences en congressen. Er ontstaat heel snel vertrouwen binnen zo’n groep, met mooie en kwetsbare verhalen als resultaat."

"De groepen zijn klein en de deelnemers zijn enorm gemotiveerd. De moeite die zij doen om te reizen weerspiegelt hun passie voor deelname aan de academy, hun gedrevenheid om iets te leren, hun openheid om nieuwe mensen te leren kennen en hun interesse in de internationale verschillen."

 

"Daarnaast wilde ik ook echt iets leren over het onderwerp. Als iemand met een grote voorkeur voor blauwe en groene energie, durf ik wel te stellen dat ‘strategisch denken’ een uitdaging voor me is. Voor mij is het verleidelijk om continu in de details te duiken, resultaten nog verder te perfectioneren of te ondersteunen en te ontzorgen. Mijn persoonlijke doel was dan ook om te leren een stip op de horizon te zetten en daar focus op te houden."

 

Wat is je ervaring?

"Het weekend was magisch! Ook hier weer hebben de omgeving en de mensen een grote rol gespeeld in het gevoel dat is overgebleven. Onze accommodatie (inclusief sauna) lag tussen de bos aan een meer. Rendieren liepen over het terrein. In het programma was er voldoende ruimte overgelaten of zelfs ingeregeld om te kunnen genieten van het ‘rauwe (en comfortabele) leven’ en de prachtige natuur."

"We werden heel hartelijk en gastvrij ontvangen door de leden van JCI Finland en JCI Kuusamo, ‘alsof we vrienden van vroeger waren’. Gedurende het hele weekend was de organisatie tiptop geregeld. Aan zoveel details was gedacht en de facilitators speelden goed in op wat de situatie met zich mee bracht."

 

"De academy zelf gaf veel informatie, tools en cases om van te leren. Iedere deelnemer had van tevoren nagedacht over zijn of haar eigen project om vooraf, gedurende het weekend en daarna aan te werken. De trainers plannen nog een online follow up met de teams om hierin door te pakken. Daarnaast is ervanuit alle trainers het aanbod gedaan om ook in het klein te sparren of vragen te stellen als je daar behoefte aan hebt. Er was tijd voor fun en om een band op te bouwen met de deelnemers."

 

 

Wat heeft het jou opgeleverd? 

"De JCI Strategy Academy heeft me veel kennis en tools opgeleverd over het onderwerp. Ik heb ook een mooie relatie gezien met de logische niveaus van Bateson die ik graag wil combineren in mijn eigen case."

"Verder ben ik enorm geïnspireerd door de omgeving én de mensen. De stilte en sereniteit die ik heb mogen ervaren tijdens het pootje baden in het koude meer, met daarin de weerspiegeling van de volle maan, omgeven door de bossen en met een heldere sterrenhemel boven me, staan in mijn geheugen gegrift. Het gemak waarmee we binnen gesprekken konden afdalen naar een diepere laag, heb ik als heel plezierig ervaren. Het is zo’n mooi cadeau als je zo dicht bij iemand mag komen. De verhalen gaan dan over de onderwerpen die er echt toe doen. En dát vertrouwen maakte het ook weer mogelijk om dat niveau aan te raken als het niet over onszelf, maar over strategie ging. Dus ook de persoonlijke ervaringen en situaties waarin de anderen uit het team zich bevinden raken."

 

 

"Binnen academy’s bouw je vriendschappen, zo niet een familie. Niet dat we elkaar nu dagelijks spreken …. Maar op de een of andere manier weet je dat ze er altijd voor je zijn."

Zou je de academy aanraden aan anderen? 

"Internationale academy’s zijn de ultieme kans om JCI te ervaren! Op het gebied van netwerk, internationale verschillen, training en development en indien het onderwerp zich daar op richt, mogelijk zelfs impact. Het is een prachtige kans voor groei, gestimuleerd door het hoge niveau van het programma, door de taalbarrière, door culturele verschillen. En juist dát maakt de band die je opbouwt met de ander zo intens."