We do Award

JCI Kennemerland
Van TedX naar JCI Kennemerland
Op oudejaarsdag 2017 was het eerste contact voor mij. Oliebollen eten en 2017 afsluiten met mevrouw Van Huis, bijzonder en indrukwekkend. Dit deelde ik op LinkedIn en binnen de kamer, verschillende JCI’ers wilden ook wel eens gaan. Toen Edward tijdens een ALV kwam spreken, was dit aantal groter en werden voornemens echte daden.
2018 top, 2019 flop?!
In 2018 zijn honderden mensen op bezoek geweest, in 2019 viel dat terug. Mevrouw Van Huis vereenzaamde opnieuw. We hoorden dat via het tehuis waar ze woonde, ook hoorden we dat ze soms mensen ‘lastig’ viel. Opnieuw een bericht dat raakte. Toen hebben wij als JCI Kennemerland het stokje van Edward overgenomen. En… wij hebben gemerkt dat eenzaamheid niet hoeft.
Social en sociaal
Op onze vlogs en oproepen op LinkedIn, Facebook en Instagram is enorm gereageerd, van binnen en buiten de kamer. We hadden als doel om de agenda van mevrouw Van Huis te vullen, zeker tot aan haar 100ste verjaardag op 8 oktober 2019.Verschillende leden zijn op bezoek geweest, we hebben met een grote groep leden en ouderen gewandeld en ook (ex)collega’s, buren, vrienden deden mee met het bezoek initiatief. En niet alleen mevrouw Van Huis genoot ervan, ook haar medebewoners op de vierde verdieping waardeerden de bezoeken en wandelingen zichtbaar.
8 oktober – extra aandacht voor een ander
Mevrouw Van Huis heeft de 100 net niet gehaald. Op 25 september 2019 is ze overleden. Gelukkig niet in eenzaamheid, haar favoriete verzorger zat naast haar.
Om mevrouw Van Huis te eren hebben we haar geboortedag, 8 oktober, als het ware geclaimd als de dag waarop je net wat extra aandacht aan een eenzaam iemand geeft. Wederom met een vlog hebben we mensen opgeroepen om ook even stil te staan en iemand aandacht te geven. Zet 8 oktober dus maar met een hart in je agenda!
Echte aandacht voor eenzame ouderen!
Wie wil in eenzaamheid sterven? Dit vroeg Edward Molkenboer tijdens TedX Haarlem 2017.
Ik was er dit jaar niet bij, maar via Social Media kon ik toch één en ander volgen. De talk en de vraag raakten mij enorm. Eenzaam sterven… Stiekem één van mijn grootste angsten. Edward had een concrete vraag: ‘Wie wil mevrouw Van Huis bezoeken?’ Hij had daarvoor een site met datumprikker geopend.
De Rugby Clinic; een origineel en mooi project!
Genomineerde JCI 't Sticht organiserend De Rugby Clinic; een origineel en mooi project!
Het Rugby Clinic project is opgezet met het doel om dakloze en kansarme jongeren (tussen 18 en 27 jaar oud) een stukje mentale weerbaarheid te geven en uit de dagelijkse beslommeringen te halen. Dat deden we door te trainen met de kernwaarden van rugby: discipline en respect.
Er zijn drie rugby trainingen georganiseerd in september en oktober 2019. De trainingen duurden anderhalf uur en werden geleid door een professionele trainer. Een aantal rugbyers trainden mee voor een snelle leercurve. Na de trainingen gingen we met de groep eten.
Voor het project hebben we samengewerkt met verschillende partners:
- Stichting Back UP: Back UP is er voor dak- en thuisloze jongeren. Back UP biedt hulp aan jongeren met ingewikkelde psychosociale problemen.
- De Utrechtse Rugby Club: URC heeft ruim 500 leden en donateurs en is aangesloten bij de Nederlandse Rugby Bond (NRB). Mathilde Twelkemeijer verzorgde namens URC de sportieve kant van het project. URC verzorgde (kosteloos) het trainingsmateriaal, speelveld en eten en drinken in het clubhuis.
Impact
De initiator van het project, Bart Overakker, heeft ervoor gezorgd dat we onderstaande kosteloos konden bieden aan de jongeren:
- Eten en drinken: onze leden hebben gekookt
- Vervoer: leden hebben de jongeren heen en weer gereden naar de afgelegen rugbyvelden
- Verzekering: via de Rugby Club Utrecht
- Sponsoring: initiatievenfonds Utrecht
- Schoenen en kleding: Nieuw gekocht met geld van initiatievenfonds en Run2Day
- Media en zichtbaarheid URC en JCI: in een nieuwsblad is een mooi artikel verschenen

Genomineerd: JCI Breda
Handen uit de mouwen!
Sinds 2018 is JCI Breda een langdurige samenwerking aangegaan met Pauwer, een instelling voor dagbesteding voor mensen met niet aangeboren hersenletsel. Iedere maand vertellen 2 JCI leden er over hun werk, hobby’s of avonturen.
Door iedere maand op bezoek te gaan bij deze mensen, zorgen we voor afleiding, leuke en interessante verhalen en extra betrokkenheid bij de maatschappij. Zo hebben de cliënten kunnen meegenieten van een wereldreis per motor, kunnen ervaren hoe het is om advocaat te zijn door zelf een rechtszaak na te bootsen en hebben wij ze een workshop fotografie gegeven en ze geleerd over interieurontwerp. Wat ons betreft is dit hèt voorbeeld van een project dat ontzettend veel oplevert. Iedere keer na ons bezoek horen we dat de cliënten, en onze leden, genoten hebben!