De onschatbare waarde van falen

Jelle Rood is fuckup coach, foute professor, expert in het maken van fouten en een van de JCI Talks sprekers. Zijn ervaringen hebben hem geleerd dat het praten over falen mooie gesprekken oplevert. Mogen falen leidt zelf tot benutten van potentieel.

Ondernemerschap werd me met de paplepel ingegeven. Mijn ouders hadden een eigen bedrijf. Aan de keukentafel ging het dus altijd over 'de zaak'. Toch besloot ik een corporate carrière te starten. Direct uit de schoolbanken begon ik als vertegenwoordiger. Ik werkte mijzelf op tot sales manager bij een grote Amerikaanse corporate. En toen begon het te kriebelen... Ik zou mijn manager opvolgen en hij vond dat ik daarvoor nog wel wat kon leren. Een coach was de uitkomst. En zo startte een persoonlijk ontwikkelingstraject van twee jaar.

“Alle zekerheden gooide ik overboord en ik had een avontuur voor de boeg.”

Na een mooie carrière van 15 jaar besloot ik, met dank aan de inzichten die de gesprekken met mijn coach mij opleverde, een lang gekoesterde droom na te jagen: mijn eigen bedrijf beginnen. Alle zekerheden gooide ik overboord en ik had een avontuur voor de boeg. Het werd een heuse start-up onder de naam ‘frank&fresh'. We leverden de boodschappen van de bakker, slager en groenteboer op de hoek in één tas bij mensen thuis. Helaas strandde ons concept na drie jaar keihard werken, enorm veel investeren en bijzonder weinig verdienen. Over deze periode schrijf en vertel ik onder de noemer ‘frank&fuckups’.

“Ergens had ik dan ook verwacht dat ik mij zou schamen voor het faillissement, maar het tegenovergestelde bleek waar.”

Na het faillissement besefte ik dat al die jaren in loondienst gevangen had gezeten in mijn eigen faalangst. Dat resulteerde in keihard werken, lange dagen maken en pas stoppen als het in mijn ogen perfect was. Ergens had ik dan ook verwacht dat ik mij zou schamen voor het faillissement, maar het tegenovergestelde bleek waar. Ik praat er juist makkelijk over en dat levert mooie gesprekken op. Veel mensen die ik spreek, ervaren dezelfde schaamte en angst. Ze durven de stap niet te zetten om iets anders te gaan doen (laat staan voor zichzelf beginnen) en zijn geboeid door wat ik vertel. Deze gesprekken zette mij op het pad van mijn nieuwe bedrijf Foute Boul, waarin het maken van fouten juist centraal staat.

Ik ben ervan overtuigd geraakt dat het mogen maken van fouten van onschatbare waarde is voor bedrijven. Helaas durven veel managers en directeuren dit niet en zoeken zij juist naar manieren om de foutmarge te verminderen en meer controle te vergroten. Dat is jammer, want ze laten daarmee een enorm potentieel liggen. Medewerkers die fouten mogen maken zijn namelijk creatiever, flexibeler, denken sneller, zijn slimmer, gelukkiger én succesvoller. Daarom help ik hen met het implementeren van een faalcultuur, waardoor medewerkers meer ruimte ervaren om te ondernemen, succesvoller zijn in hun werk en bedrijven hun doelstellingen gestaag en langdurig kunnen realiseren.

Falen is écht schaamteloos waardevol.