CVA 2020- JCI KENNEMERLAND-4584 - JCI Nederland.jpg

Bij JCI Eemland vinden we lokale & sociale impact belangrijk. Daarom organiseerde JCI Eemland in het laatste weekend van de herfstvakantie een evenement voor de kinderen van de gezinnen die wonen in het Asielzoekerscentrum (AZC) in Amersfoort. Op een gezinslocatie als AZC Amersfoort worden primair gezinnen met minderjarige kinderen geplaatst. Deze gezinnen hebben geen recht meer op opvang in Nederland, omdat ze zijn uitgeprocedeerd.

Gemiddeld verblijven deze gezinnen al 5 jaar in Nederland en de ouders hoorden 4,5 jaar geleden van de Immigratie & Naturalisatie Dienst (IND) dat ze geen verblijfsvergunning konden krijgen op grond van het VN vluchtelingenverdrag. De Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) van het ministerie is gemiddeld ook al ongeveer 4,5 jaar met de ouders in gesprek over terugkeer en die gesprekken worden op de gezinslocatie geïntensiveerd.

Deze gezinnen leven in veel onzekerheid. Tijdens deze middag in het asielzoekerscentrum in Amersfoort werden Hollandse spelletjes gespeeld. Denk bijvoorbeeld aan koekhappen, twister en bingo, waarbij eveneens leuke prijsjes waren te winnen. Daarnaast werden er door de kinderen vlijtig vlaggetjes en mutsen geknutseld. Het was een geslaagd evenement, waarbij de ouders en kinderen werden vermaakt!