Cva JCI Nederland vanuit studio in Tilburg 1.jpg
 

De juryleden van de BOV-award 2018, bestaande uit Tiny Sanders (ondernemer, voormalig Campina), Mark van den Broek (Rabobank Eindhoven-Veldhoven), Marcel Beckers, Ad van Berlo (designbureau VanBerlo, winnaar BOV-award 2012), Jonas Wintermans (Royal Agio Cigars) en Tijn van Elderen (Brabantia, winnaar BOV-award 2017), hebben de volgende 3 finalisten bekendgemaakt:

 
Mathee en Anton van de Vin – Van de Vin Ramen en Kozijnen 
De kracht van de keten
Van de Vin ontwerpt en produceert maatvaste ramen en kozijnen van hoge kwaliteit voor de Nederlandse zakelijke markt, zowel voor nieuwbouw (woningen en appartementen) als voor renovatie. Op 1 maart 1960 startte Frans van de Vin zijn eigen timmerfabriek. In 1982 stapten Frans’ zonen Mathee en Anton in de zaak. Gezamenlijk werd besloten het timmerwerk af te stoten en volledig te focussen op de productie van kozijnen. Een verstandige keuze, want het bedrijf bleef zich sterk ontwikkelen. In 2001 kocht Van de Vin op industrieterrein De Poortmannen in Heeze een kavel waarop een compleet nieuwe fabriek werd gerealiseerd. Het is nog altijd de thuisbasis van Van de Vin en biedt werk aan 85 vaklieden. Hun manier van werken kenmerkt zich door gedrevenheid, flexibiliteit en innovatiedrang. Ze verbeteren continu hun producten en dienstverlening. Dat doen ze samen met ketenpartners. Gezamenlijk komen ze op deze manier tot nieuwe oplossingen, kortere doorlooptijden en lagere faalkosten.
www.vandevin.nl
 
Adam en Dirk de Rooy – De Rooy slijpcentrum 
Groots in precisie
De Rooy is een precisie-expert op het gebied van slijpen en frezen en toeleverancier voor de metaalindustrie. Specialist op het gebied van vlakslijpen, rondslijpen, nauwkeurig frezen en 3D-meettechniek in heel grote maten, die zich richt op de high-tech machinebouw. Op dit moment zijn er zo’n 70 mensen werkzaam bij dit groeiende familiebedrijf in Nuenen. De grootvader van de broers de Rooy is in de jaren ‘30 begonnen met het bedrijf, toen meer een messenslijper voor de hout- en tabaksindustrie. Er is veel veranderd sinds die begintijd. Naast slijpen is de Rooy zich ook gaan toeleggen op frezen en andere bewerkingen, om zo complete onderdelen te kunnen maken. Ze werken voor bedrijven als ASML, Siemens, Philips en Fuji en zijn actief in diverse branches, waaronder de off shore, semiconductor-, voedsel-, textiel en vleesindustrie. Alsmaar groter en nauwkeuriger is het motto van de Rooy.
www.rooy.nl
 
Jaap Schuddemat – Heliox 
Een duurzame wereld voor toekomstige generaties
Heliox, met ongeveer 50 medewerkers en gevestigd in Best, is ontstaan in 2009 toen vier ondernemers besloten tot een doorstart van Philips-dochter Power Solutions dat vermogens-omzetters en voedingen maakte. Dat bedrijf ging failliet in januari 2009, anderhalf jaar na de overname door het Spaanse Bobitrans. Heliox begon met voedingen en versterkers voor consumentenelektronica, daarna groeiden ze door naar andere markten: de industriële markt, de medische markt en het elektrisch rijden. In 2011 zijn ze begonnen met laders voor (gewone) auto’s die werden omgebouwd tot elektrische auto. In 2014 kwam Heliox met de eerste buslader (van 50 kW) in Nederland, waarmee ze de High Tech NL Award wonnen. In 2015 maakten een paar losse bussen gebruik van de laadsystemen van Heliox, vooral ook nog als test. Vanaf 2016 kwamen daar volledige buslijnen bij: in Eindhoven, waar 40 bussen gingen rijden met de laders van Heliox. En in april van dit jaar zullen op Schiphol 100 bussen gaan rijden geladen door Heliox-laders. 
www.heliox.nl
 

AYMA 2018

Daarnaast vond op maandag 19 februari de voorronde voor de ASML Young Makers award plaats in het Boordhuys in Nuenen. Iris Soute & Daniel Tetteroo (Picoo) en Julian Jagtenberg (Somnox) zullen op maandagavond 26 maart de strijd aangaan om de felbegeerde ASML Young Makers Award 2018, de prijs voor de meest veelbelovende jonge start-up in de Brainportregio Eindhoven.
 

 

Iris Soute & Daniel Tetteroo – Picoo 
Picoo heeft een nieuwe en spannende speelervaring voor kinderen ontwikkeld, waarbij het interactieve van de nieuwste computergames en het actieve van buiten rennen en samen spelen samenkomen. Picoo maakt het mogelijk om traditionele spelletjes te spelen met de modernste, interactieve technieken. Het is speciaal ontwikkeld om actief spelen te stimuleren en het moedigt kinderen aan om samen te spelen. Picoo is een handheld apparaat zonder scherm, en door de slimme techniek zit er geen limiet aan het aantal spelers. Ieder kind kan de spelletjes spelen, ongeacht zijn of haar (fysieke) capaciteiten.
 
Julian Jagtenberg – Somnox 
Somnox is ‘s werelds eerste slaaprobot die wetenschappelijk bewezen cognitieve en gesimuleerde menselijke ademhalingstechnieken gebruikt om sneller in slaap te vallen. Alles over slaap weten is interessant, en er zijn genoeg apps die helpen bij het volgen van je slaapproces, maar het is tijd voor een apparaat als Somnox dat echt iets dóet om je te helpen in slaap te vallen. 
Het is het ultieme maatje voor mensen die sneller in slaap willen vallen, langer willen slapen en uitgerust wakker willen worden. De Somnox slaaprobot doet dit door ademhalingsregulatie, geluiden en muziek.