CvA JCI Nederland in studio First Impression audiovisueel.jpg

Bij de start van de actie hebben we aangegeven dat we het ingezamelde geld zouden inzetten voor transport van goederen naar Oekraïne en de grensgebieden. Alsmede voor het lokaal aanschaffen van hulpgoederen in Oekraïne en de grensgebieden. En wie kunnen nu beter lokale acties opzetten dan JCI leden? Daarom hebben wij de eerste geld-donatie gedaan aan JCI Oekraïne. 

Opvang vluchtelingen in Dnipro
Voor bijna alle leden van JCI Oekraïne is het leven onzeker. Maar desondanks zetten de voorzitter van JCI Oekraïne, Max Maslennikov en zijn team zich dagelijks in om vluchtelingen in Dnipro op te vangen. Dnipro is een stad ongeveer 300 kilometer ten noordwesten van Marioepol, waar dus veel vluchtelingen (tijdelijk) heen vluchten of op doorreis terechtkomen. 

De hulp die zij bieden bestaat uit verschillende onderdelen. Als eerste is er een kleine winkel in de stad ingericht waar vluchtelingen gratis goederen kunnen krijgen. Van kleding tot voeding. Van hygieneproducten tot luiers. Allemaal dankzij donaties van inwoners van Dnipro en donaties van JCI. Met deze locatie hebben zij al honderden mensen kunnen helpen. 

Daarnaast zijn er ook twee opvanglocaties ingericht door Max en zijn team voor de opvang van vluchtelingen. In de door hen ingerichte opvanglocaties kunnen zij 30, voornamelijk vrouwen en kinderen opvangen voor een langere aaneengesloten periode. Alle faciliteiten zijn aanwezig zoals badkamer, keuken en bedden. Allemaal aangeschaft en geïnstalleerd door Max en zijn team, want het waren oude kantoorlocaties waar niets aanwezig was. Max en het team hebben de ambitie om meer gebouwen te renoveren in de stad voor de opvang en later ook sociale huurmogelijkheden voor vluchtelingen die alles kwijt zijn geraakt in de oorlog. 

Tot slot is het team betrokken bij de centrale tijdelijke opvang van vluchtelingen in de stad. In deze opvanglocatie kunnen 200 personen 2-3 dagen verblijven voordat ze verder reizen. Samen met de stichting "World Central Kitchen" worden dagelijks maaltijden bereid voor alle aanwezigen. En wordt er gekeken hoe de vluchtelingen geholpen kunnen worden. Er zijn meerdere personen fulltime bezig om vluchtelingen te helpen op het gebied van reismogelijkheden, langere termijn opvang en eventueel werk. 

Hulp vanuit onze landelijke actie
Er is regelmatig contact met Max van JCI Oekraïne om te kijken hoe wij hem en zijn team kunnen ondersteunen bij alles wat ze doen. Het is logistiek gezien erg lastig om goederen in de stad Dnipro te krijgen. Maar dit betekent niet dat we niet kunnen helpen. Het eerste concrete wat we hebben kunnen doen is JCI Oekraïne een geld-donatie te geven van 2.500,- Euro. Hiermee zijn de kosten van ongeveer 1 maand gedekt om bovenstaande hulp in stand te houden. De maaltijden worden voorzien via de stichting wereldkeuken. Maar er worden door Max en zijn team ook kosten gemaakt voor brandstof, aanschaf van meubilair, gas,water licht kosten, onderhoud en een vergoeding voor de personen die fulltime betrokken zijn bij de hulp aan de vluchtelingen. Ook in de (nabije) toekomst zullen we kijken hoe we JCI Oekraïne kunnen helpen. 

Dit is een eerste hulpactie die we hebben kunnen doen namens de leden van JCI Nederland. En de verhalen van Max benadrukken hoe belangrijk deze acties zijn. Max heeft ons meerdere malen aangegeven enorm dankbaar te zijn voor alle hulp vanuit JCI Nederland en alle andere JCI landen. Deze dankwoorden brengen wij dan ook graag over naar jullie!