World Cleanup Day JCI Nederland

Wereldwijd gaan miljoenen mensen in 150 landen de straat op om afval op te ruimen. Hiermee wordt het probleem zichtbaar gemaakt en komt men ook groots in actie. Op dit moment zijn verschillende JCI Kamers al volop bezig om tijdens World Cleanup Day een mooi project neer te zetten.

En allemaal op hun eigen manier. Of het nou gaat om het organiseren van een maatschappelijk businessevent of het aantrekken en versterken van partnerships die voor de Kamer interessant zijn. Het kan allemaal. 

World Cleanup day is namelijk meer dan ‘een stokje mee prikken’. Het gaat om bewustwording creëren bij jezelf, je familie en vrienden en je omgeving. Hoe mooi zou het zijn als we zoveel impact kunnen maken dat we op een dag niet meer met een prikker de straat op hoeven? Dus wil je bijvoorbeeld voorlichting geven op scholen, samenwerken met organisaties die zich iedere dag inzetten voor een schonere wereld of heb je nog andere creatieve en leuke ideeën? Of wil je weten welke mogelijkheden er zijn of samenwerken met andere Kamers? Geef ons dan een seintje per mail Annyck (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Marco (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Volg ons ook op Facebook voor de laatste nieuwsupdates. Direct in contact komen met de andere actieve Kamers die bezig zijn met voorbereidingen voor de World Cleanup Day? Dan voegen we je graag toe aan de groepsapp. We horen het graag.

Tijdens de JCI Talks van maandag 20 juli hadden wij de campaigner van de Plastic Soup Foundation, Robert Möhring, te gast als spreker. Hij vertelde over World Cleanup Day, waarom initiatieven als deze zo belangrijk zijn, en ook over de problemen van de plastic soep voor mens en milieu en liet ook oplossingen de revue passeren. Hoe groot is het probleem? Wat kunnen we doen om de almaar groeiende hoeveelheid plastic een halt toe te roepen?

Een mooie en inspiratievolle JCI Talks voor Kamers die bezig zijn met het op touw zetten van activiteiten voor de World Cleanup Day 2020! Vergeet niet je event aan te melden bij Marco Tax (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)! 

Kijk de JCI Talks terug via deze link op YouTube

Wil je meer weten over World Cleanup Day? Of wil je samen met andere leden van JCI aan de slag met een uniek project?
Laat het dan weten aan Annyck Nelissen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Marco Tax (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). 

Meer over World Cleanup Day (externe link)Bekijk onze projecten

World Cleanup Day en JCI

JCI heeft zich enkele jaren terug aan het initiatief World Cleanup Day verbonden met het oog op de inzet van Kamers en de ruimte voor Kamers om hier veel impact mee te kunnen maken. Het mooie van dit project is dat het niet slechts gaat om het opruimen van afval. Het gaat ook over het bij elkaar brengen van een gemeenschap, bewustwording creëren en verandering in denken en doen bewerkstelligen om het einddoel te bereiken: een schone en gezonde planeet. Dit zijn stuk voor stuk doelen die zowel JCI als World Cleanup Day hebben.
Bovendien heeft JCI als non-gouvernementele organisatie de hoogste adviesstatus bij de Verenigde Naties. JCI heeft als non-gouvernementele organisatie de hoogste adviesstatus bij de Verenigde Naties.

World Cleanup Day
Nederland

Lees meer

World Cleanup Day
Wereldwijd

Lees meer

19 september

World Cleanup Day

Doe jij ook mee?

Een aantal van onze Kamers organiseert een activiteit tijdens World Cleanup Day. En jij bent van harte welkom om aan te haken. Bekijk hieronder de projecten van 2019, deze worden binnenkort vervangen door de projecten van 2020. Doe jij mee dit jaar meld je aan voor een project bij jou in de buurt.


JCI 's-Gravenhage

Wij gaan van 14:00 tot 16:00 uur (inloop vanaf 13:30 uur) een schoonmaakactie in het centrum van Den Haag houden. De Kamerleden zijn te herkennen aan het JCI-logo op hun kleding. In het centrum van Den Haag is helaas nog veel zwerfafval. Bovendien is het centrum op zaterdagmiddag drukbezocht. We richten onze promo daarom ook op mensen buiten de Kamer en vragen alle Kamerleden om iemand mee te nemen. Na afloop van de actie zorgen wij voor een borrel.

Wij streven ernaar om:
• Te kunnen bijdragen aan een schone stad;
• Hierover het gesprek te kunnen aangaan;
• Als Kamer goed zichtbaar te zijn;
• Nieuwe potentials te leren kennen.

Bekijk evenement


JCI de Landen van Overmaze

JCI de Landen van Overmaze organiseert van 13:00 tot 16:00 uur 'World Cleanup Day Maastricht' - een gratis middag voor jong en oud met educatie, knutselworkshops, een fotowedstrijd en uiteraard een opruimactie. Dit alles zal plaatsvinden in het Griendpark, nabij Complex Maastricht.

Voor het evenement is in verband met de schoonmaakactie een dresscode: een lange broek en dichte schoenen. Verder vragen wij je je eigen drinkflesje of beker mee te nemen, om het milieu met dit event zo min mogelijk te belasten.

Bekijk evenement


Arnhem

In Arnhem organiseren we de WCD in samenwerking met gemeente, kinderwijkteam en de locatie waar opgeruimd wordt. We gaan de Rijn-strandjes van de wijk Meinerswijk schoonmaken. Vanuit de locatie krijgen we een start- en stoppunt (bezoekerscentrum). We starten met koffie/thee/koek waarbij de dag/actie wordt uitgelegd. Iedereen kan jas/tas daar laten, tussendoor de mogelijkheid voor toiletbezoek en na afloop vindt daar de gesponsorde borrel plaats.
De gemeente en het kinderwijkteam voorzien ons (kosteloos) van vuilniszakken, hesjes, handschoenen. Er rijdt een elektrisch busje rond om grote en of zware spullen/vuilniszakken op te halen. Vorig jaar hebben we met 40 deelnemers 1 ton afval opgehaald!

Bekijk evenement


JCI Eindhoven

Op zaterday 21 september wil JCI Eindhoven weer met zo veel mogelijk mensen de handen uit de mouwen steken om tijdens de World Cleanup Day Eindhoven een stukje schoner te maken. Dit evenement is voor iedereen toegankelijk en we hopen met zo veel mogelijk mensen een bijdrage te kunnen leveren aan een schonere wereld. Wij zijn nog druk bezig met de organisatie en staan open voor partners om zich bij ons evenement aan te sluiten.

PROGRAMMA:
08.45 - 09:00: Verzamelen op Strijp-S
09:00 - 09:15: Welkomstwoord en uitdelen materialen
09:15 - 11:15: Trashwalking & plogging
11:15 - 12:00: Verzameld afval inleveren + afsluiting

Bekijk evenementMeld je aan


JCI Lek en Linge

Op zaterdag 21 september levert JCI Lek en Linge vanuit Geldermalsen een bijdrage aan World Cleanup Day 2019. Met een zo groot mogelijke groep gaan we twee uur afval inzamelen. Met elkaar zetten wij ons in om onze gemeente een heel stuk schoner te maken. Maar heel graag willen we dit evenement ook gebruiken om in onze gemeente aandacht te vragen voor het probleem van zwerfafval. Wij nodigen iedereen van harte uit om bij onze actie aan te sluiten. Alle hulp is welkom!

We verzamelen op zaterdag 21 september vanaf 09:30 uur op de gemeentewerf van West Betuwe (Rijnstraat 20, 4191 CL in Geldermalsen). Om 10:00 uur starten we de actie en verspreiden we ons in vooraf bepaalde zones, om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Om 12:00 uur verzamelen we al het afval op de gemeentewerf en sluiten we onze actie af met een hapje en een drankje.

De gemeente Geldermalsen zorgt op die zaterdag voor materialen (veiligheidsvestjes, handschoenen, prikstokken en afvalzakken) en ook voor de afvoer van het ingezamelde vuil wordt die dag gezorgd. Dus iedereen die wil, kan meedoen! Om de actie goed te kunnen coördineren, vragen wij iedereen om zich aan te melden via www.wcdgeldermalsen.nl.

Bekijk evenementMeld je aan


JCI Hart van Brabant

JCI Hart van Brabant start een nieuw initiatief om met elkaar een betere en schonere leefomgeving te creëren. We beginnen hiermee in Stadsbos 013 Tilburg. Het initiatief luistert naar de naam #goedbegrepen. Diverse horecagelegenheden in en rondom Stadsbos 013 worden voorzien van een houten bak op wielen met 10 verschillende vuilgrijpers voor jong en oud, en 250 vuilniszakken. Bezoekers van Stadsbos 013 kunnen bij deze horecagelegenheden een vuilniszak en een vuilgrijper ophalen en tijdens hun wandeling zwerfafval opruimen. Na de wandeling leveren zij de grijpers en het afval bij de horecagelegenheid weer in.

Met de mediacampagne #goedbegrepen, roepen we bezoekers op om de betrokken horecagelegenheden te bezoeken. En daarnaast vragen we de bezoekers om zelf ook de campagne mee te dragen met #goedbegrepen. Zo kan een wandelaar (Jan) het volgende posten: #Janheefthetgoedbegrepen. Van de horecaondernemer vragen we slechts het afval af te voeren en het onderhouden van de set. Deelname is gratis.

Bekijk evenement


JCI Amstelland

JCI Amstelland heeft vorig jaar de schoonmaakactie in Amstelveen georganiseerd rondom zwembad de Meerkamp. Bij de sportvelden, het Amstelveen college, het HWC, in de nabijgelegen woonwijk en rond het zwembad werd (helaas) kilo's afval verzameld. Met hulp van de gemeente Amstelveen, Nederland Schoon, de coördinator van de Keep iT Clean day die schoonmaakacties in Amstelveen coördineert, het sportcafé de Meerkamp en vele anderen is dit een succes geweest.

Dit jaar zullen we ook met zoveel mogelijk van uw verenigingsleden, scholieren, zwembadgasten, sporters, bewoners weer aan de slag gaan van 9:00 tot 12:00 uur. Er wordt gezorgd voor materiaal zoals handschoenen, prikkers, vuilniszakken en een versnapering. Wethouder Floor Gordon zal de ochtend openen.

Bekijk evenement


JCI Eemland

Wij hebben als Kamer de samenwerking opgezocht met Stichting Matchpoint en de Rotary Young Ambition. Vorig jaar hebben wij ook met deze partijen samengewerkt, dat is goed bevallen. Door met drie organisaties samen te werken is de slagkracht groter, waardoor een grotere actie kan worden neergezet. Bovendien heeft Matchpoint een subsidie voor de WCUD gekregen van de Gemeente Amersfoort waar wij ook gebruik van kunnen maken.

Op sommige locaties in de stad organiseren buurtbewoners hun eigen actie, bijvoorbeeld het schoonmaken van hun eigen straat. Dit soort initiatieven meldt zich ook bij ons op de website aan, zodat wij zicht hebben op hoeveel deelnemers er zijn. Ook is het mogelijk door zich bij ons aan te melden om gebruik te maken van onze prikkers e.d.

Wij zullen als organisatie tijdens de WCUD (in de middag) aanwezig zijn op ongeveer 8 locaties verspreid over de stad. Koffie en thee is beschikbaar voor de deelnemers, er zijn prikkers, ringen, handschoenen en vuilniszakken aanwezig. Op de grote locaties 5 tot 8 is een activiteit om deelnemers te trekken, denk aan kunstenaar, afvalspeurtocht/bingo voor kinderen (met een kleine prijs), afval-bootcamp. Dit is nog niet volledig ingevuld. DJ's van de DJ-school zullen muziek verzorgen. Mogelijk komt er nog een trommelworkshop op afvalbakken. Op 2 locaties wordt ook op het water schoongemaakt. De kanovereniging, roeivereniging, waterscouting, sloopverhuur en subverhuur zullen op het water actief zijn.

Prikkers, vuilniszakken en containers e.d. zijn geregeld. Afval wordt op alle locaties aan het eind van de dag opgehaald. Per locatie wordt een foto gemaakt van de opbrengst, zodat hier een mooie collage van kan worden gemaakt. Ongeveer twee weken voor de actie zal er reverse graffiti op de straten in de stad worden gespoten. Op in ieder geval 1 locatie is een wethouder aanwezig. Mogelijk zullen er op andere locaties ook nog wethouders of andere mensen van de gemeente aanwezig zijn.

Meld je aan


JCI Amsterdam

Op 21 september slaan JCI Amsterdam en de Stadsdeel Amsterdam De Pijp de handen ineen om tijdens de World Cleanup Day de stad een stukje schoner te maken.

PROGRAMMA:
12:45- 13:00 Verzamelen Sarphatipark
13:00- 13:30 Welkomstwoord (Spreker wordt nog bekendgemaakt)
13.30-15:30 Trashwalking en Plogging
15:30-16:00 Verzameld afval inleveren en afsluiting
16:00- n.t.b. Borrel

PLOGGING:
Plogging is een sport waarbij je hardloopt en ondertussen afval verzamelt. Voor de sportievelingen onder ons, zetten we een mooi parcours uit in en rondom de Pijp van ongeveer 5 km. De groep gaat onder sportieve begeleiding ploggen in het park, om het nuttige met het aangename te combineren.

TRASHWALKING
Mocht hardlopen niet zo jouw ding zijn, dan kun je met ons gaan trash walken. Al wandelend afval opruimen in de stad. Je krijgt van ons een (digitale) kaart mee, met locaties waar we gaan opruimen. Samen met je vrienden, familie en andere aanwezigen gaan we dan samen aan de slag om de stad een beetje schoner te maken en een bijdrage te leveren aan de World Cleanup Day!

WAT MOET JE MEENEMEN?
Voor alle materialen (hesjes, grijpers, afvalzakken, handschoenen en een container) zorgen wij. Ga je ploggen, trek dan je sportieve pakje aan! Het is aan te raden om ook wat te drinken voor jezelf mee te nemen (uiteraard in duurzame verpakking).

Bekijk evenementMeld je aan


JCI Kennemerland

Het is weer tijd voor de jaarlijkse World Cleanup Day! De WCD is een wereldwijd initiatief om samen de aarde een stukje schoner te maken. In het kader van 'vele handjes maken licht werk' is samen veel impact te genereren. Ook JCI Kennemerland doet hieraan mee. Van 10:00 tot 12:00 uur lopen van we van station Haarlem richting de Haarlemmerhout in diverse routes. Onderweg ruimen we de stad op.

Dit is ook jouw kans om een bijdrage te leveren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd en het levert je bovendien een gezellige ochtend op. Aan het einde wacht ons een gezellig kopje thee of koffie.

Gesponsord door La Place Dreefzicht en Spaarnelanden.

Bekijk evenement


JCI Breda

Zaterdag 21 september is het weer 'World Cleanup Day'! Wereldwijd gaan miljoenen mensen in meer dan 150 landen de straat op om afval op te ruimen. JCI is trotse partner van World Cleanup Day en als JCI Breda willen we zo veel mogelijk mensen en bedrijven mobiliseren om hieraan mee te doen. Ieder persoon en bedrijf vervuilt, en de World Cleanup Day is bij uitstek de mogelijkheid om iets terug te doen. Zo laten we zien dat we met elkaar echt van betekenis kunnen zijn op de weg naar een duurzame wereld.

Dit jaar gaan we zowel te voet als vanaf het water ons steentje bijdragen. We gaan lopend op pad om de omgeving van Haagdijk/Haagweg schoon maken. Dit omdat we online lazen dat dit de meest vervuilde straten van Breda zijn. Daarnaast gaan we met 2 boten en schepnetten van Bootje Varen Breda te water om ook de singels schoon te vissen. Materialen (ringen, grijpers, afvalzakken) worden ter beschikking gesteld door de Gemeente Breda. Verder zal er een heuse 'trashhunt' worden georganiseerd en degene die het meeste, het raarste, het waardevolste of het grootste afval heeft opgeruimd, ontvangt een prijs.

Iedereen is welkom om te komen helpen! Meld je wel even aan via het evenement 'World Cleanup Day' van JCI Breda op Facebook zodat we weten hoeveel handjes we hebben. Tot de 21ste!

Bekijk evenement


JCI Amsterdam Zuid

21 september is het World Cleanup Day. Met JCI Amsterdam Zuid gaan we die dag om 13.00 uur plastic uit de grachten vissen. Dit duurt tot 14.30 uur. Rond 15.00 zijn we vervolgens bij het blauwe theehuis. Daar zullen we een speciale vuilniszak ophalen en rondje door het Vondelpark lopen. Deze activiteit heet IJtje voor een karweitje. Voor elke gevulde vuilniszak, krijgen we een biertje van Brouwerij het IJ. Dus het eerste drankje voor de borrel is dan direct geregeld!


JCI Rotterdam

Op zaterdag 21 september 2019 vindt wereldwijd de grootste vrijwilligersactie tegen zwerfafval, de World Cleanup Day, weer plaats. Ook dit jaar doet JCI Rotterdam mee en gaan we proberen om in 2,5 uur tijd zoveel mogelijk afval in Rotterdam te verzamelen en op te ruimen. Hiermee maken we natuurlijk niet alleen de stad een stuk schoner en leefbaarder, maar we hopen met deze actie ook (nog meer) bewustwording te creëren van de hoeveelheid afval die in de stad blijft rondslingeren en van de noodzaak om te kiezen voor duurzaamheid.

We streven ernaar om op 21 september a.s. met elkaar zoveel mogelijk impact te creëren. Vanaf nu kun je je aanmelden om deel te nemen aan de World Clean up Day. Zodat jij ook het verschil kan maken! Iedereen is welkom om aan dit event deel te nemen.

We verzamelen zaterdag 21 september a.s. om 9.45 uur bij ‘De konijnen van Tom Claassen’ naast de Kunsthal. Aansluitend is er de mogelijkheid om met elkaar te lunchen. Voor vragen over de aanmelding en het event kun je terecht bij Martine de Lijster (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meld je aan

World Cleanup Day Partners

Welke partnerships worden door JCI benut voor World Cleanup Day?
Samen kunnen we meer bereiken. JCI werkt daarom voor World Cleanup Day o.a. samen met:
• Let’s Do It!;
• Plastic Soup Foundation;
• Diverse gemeentes;
• Lokale bedrijven en ondernemers.

Ook een project organiseren?

Wil jij en/of jouw Kamer ook een gaaf World Cleanup Day project organiseren? Meld het via onderstaande button. Wij zorgen dat je in de bovenstaande lijst wordt opgenomen en je kunt dan rekenen op de ondersteuning van het landelijke World Cleanup team.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.