Community

JCI HAAGLANDEN

DUTCH KNOW-HOW TRANSFER

17 oktober 2018

Na deel te hebben genomen aan de European Know-How Transfer in Brussel werden Dick Draaijers en Pee Groothuizen van JCI Haaglanden geïnspireerd om zelf voor JCI Nederland de Dutch Know-How Transfer te organiseren. Het doel was om JCI-leden in Nederland inzicht geven in het politieke krachtenspel en wilden ze politiek en maatschappij dichter bij elkaar te brengen. JCI Haaglanden stelden Tweede Kamerleden en jonge, ondernemende burgers aan elkaar voor, zodat zij elkaar konden inspireren en prikkelen. Het was een unieke kans om onder Haagse kaasstolp te mogen kijken en mee te lopen.

Door de drie-eenheid van community, bedrijfsleven en politiek te verbinden en actief mee samen te werken, hebben projecten meer basis en impact. Deze gedachte ligt verankerd in het JCI Active Citizen Framework (ACF). De politiek is een belangrijke schakel binnen het ACF die in veel projecten van JCI onbenut blijft. Het is nuttig als JCI’ers begrijpen hoe dat speelveld in elkaar steekt. Het meest trots waren de organisatoren op het feit dat er na het meemaken van European Know-How Transfer was gelukt om ook in Den Haag een gelijksoortig programma te hebben gecreëerd. Het was een supergaaf programma dat drie dagen duren en enorm werd gewaardeerd door de deelnemers, door de polititi en JCI Nederland; JCI Haaglanden mocht de Bid Bad award van 2018 in ontvangst nemen.

Door samen de Dutch Know-How Transfer te hebben georganiseerd is JCI Haaglanden tot het inzicht gekomen dat een goede voorbereiding belangrijk is. Tegelijkertijd is het ook belangrijk meerdere scenarios te hebben zodat je snel kunt schakelen als plan A niet lukt. Tijdens de organisatie van deze dagen werd wel duidelijk dat de politici in Nederland niet altijd makkelijk vast te pinnen waren en dit geven zij dan ook aan als de grootste uitdaging van het organiseren van het evenement in 2018.

Tot een dag voor aanvang van het programma moest het nog hier en daar aangepast worden. Tweede Kamerleden, die toegezegd hadden, konden niet meer. Programma-onderdelen werden alsnog geannuleerd. Snel schakelen is key. Het aantal Tweede Kamerleden dat bereid was om samen te werken was van groot belang tot het neerzetten van een geslaagd evenement en dat is zeker gelukt. Ook is duidelijk geworden dat tijdig beginnen met voorbereidingen heel belangrijk is. ‘‘Er zit meer dan een jaar voorbereiding in. Zet door als er tegenwind komt en blijf je koers volgen. Tegenwind komt altijd’’, Dick Draaijers. ‘‘Het was echt een feest om drie dagen mee te mogen lopen op de plek waar het allemaal gebeurt! Ik was getuige van de behandeling van een wetsvoorstel in de Eerste Kamer en een motie in de Tweede Kamer. We hebben een bezoek gebracht aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland. En ik mocht een dagdeel meelopen met Chris van Dam (CDA) en Farid Azarkan (DENK). De Dutch Know-How Transfer was bijzonder, leuk én leerzaam!’’, besluit Dick Draaijers.